23948sdkhjf

EMA-chef: "Samband mellan Astra Zenecas vaccin och blodproppar"

Det finns ett samband mellan Astra Zenecas covidvaccin och de mycket sällsynta fall av blodproppar i hjärnan som rapporterats in, säger EMA:s vaccinchef i en intervju.

Enligt min mening kan vi nu säga att det finns ett samband med vaccinet. Men däremot vet vi fortfarande inte vad som orsakar reaktionen, säger Marco Cavaleri, som är ordförande för den grupp inom den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA som ska utvärda vaccinet, till den italienska dagstidningen Il Messaggero, som citeras av flera medier.

Senare på tisdagen uppgav dock myndigheten i ett uttalande att man "ännu inte kommmit fram till en slutsats" om en eventuell koppling.

Inom EMA pågår för närvarande en genomgång av all tillgängliga data kring de misstänkta biverkningarna, och den väntas bli klar på fredag.

I nuläget avråder inte EMA, och heller inte Världshälsoorganisationen WHO, länder från att använda Astra Zenecas vaccin, som numera döpts om till Vaxzevria. De menar att fördelarna med att ta vaccinet vida överväger de eventuella riskerna för biverkningar.

Vid en presskonferens på tisdagen sa Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, att myndigheten kommer att titta på alla data som kommer fram.

Vi vet att Astra är ett mycket bra vaccin, förhoppningen är att man fortsatt ska kunna identifiera grupper där det finns en betydligt minskad risk eller ingen risk överhuvudtaget, sa hon.

Ett flertal länder i Europa, bland dem Sverige, har tills vidare slutat att ge vaccinet till yngre personer, eftersom de inrapporterade koagulationsstörningarna främst inrapporterats hos de yngre åldersgrupperna.

Astra Zeneca har ännu inte kommenterat uppgifterna. Tidigare har företaget sagt att studier inte visat på någon förhöjd risk för blodproppar till följd av vaccinet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078