23948sdkhjf

Rapporter om biverkningar fler för Astra Zenecas vaccin

Drygt en av 20 personer som har vaccinerats med Astra Zenecas vaccin har rapporterat in biverkningar. Det är sju gånger fler jämfört med snittet för de två övriga covidvacciner som används i Sverige.

Den sista mars hade Läkemedelsverket fått in totalt 21 787 rapporter om misstänkta biverkningar för de tre vacciner som används mot covid-19 i Sverige.

Men rapporterna var ojämnt fördelade för de olika vaccinen, vilket uppmärksammas i en artikel i Dagens Nyheter.

14 275 rapporter om biverkningar avsåg Astra Zenecas vaccin, numera kallat Vaxzevria, som då hade getts till 252 000 personer i Sverige.

Det motsvarar en andel på 5,7 procent.

För Pfizer/Biontechs vaccin var motsvarande andel 0,7 procent och för Modernas vaccin var den 0,9 procent.

Läkemedelsverket har noterat den betydligt högre inrapporteringsgraden för Astra Zenecas vaccin, men menar att det inte går att dra slutsatsen att det verkligen orsakar fler biverkningar.

– För att avgöra det behöver man göra studier och titta på förekomsten av biverkningar, såsom man beräknat frekvenser av kända biverkningar i vaccinernas produktinformation, säger enhetschef Veronica Arthurson till DN.

Den ofta negativa rapporteringen om vaccinet i media kan ha spelat in, menar hon, liksom det faktum att Astra Zenecas vaccin till en början mest gavs till yngre personer som är mer benägna att rapportera in biverkningar.

De vanligaste inrapporterade biverkningarna för Astra Zenecas vaccin är feber, huvudvärk och frossa.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125