23948sdkhjf

Besked om Janssens vaccin i Sverige dröjer

Det finns en möjlig koppling mellan Janssens vaccin och ovanliga koagulationsrubbningar i blodet, enligt EMA. I nästa vecka väntas Folkhälsomyndigheten ge besked om vaccinets användning i Sverige.

Efter en granskning av Janssens vaccin mot covid-19 meddelade den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA på tisdagen beslutet att lista tillståndet med blodproppar i kombination med låga nivåer av blodplättar som en mycket ovanlig biverkan av vaccinet.

I USA har över sju miljoner personer fått Janssens vaccin, och i samband med det har åtta allvarliga fall av den ovanliga blodrubbningen upptäckts, varav ett fall ledde till döden. Samtliga drabbade var under 60 år, och merparten av dem var kvinnor. EMA skriver dock på sin hemsida att det inte går att dra några slutsatser om specifika riskfaktorer.

– Fördelarna med vaccinet överväger riskerna och Janssens vaccin är effektivt för att förhindra covid-19, sa Sabine Straus, ordförande för EMA:s säkerhetskommitté, vid en pressträff.

Beskedet om Janssens vaccin är snarlikt det som lämnades om Astra Zenecas covidvaccin i förra veckan. Bägge är virusvektorvaccin, men Janssens ges i en dos i stället för två.

Svenska Folkhälsomyndigheten meddelade på tisdagskvällen att man behöver ett par dagar på sig för att besluta om vilka rekommendationer som ska gälla för Janssens vaccin i Sverige. Besked väntas i nästa vecka.

På tisdagen meddelande myndigheten även att åldersgränsen på 65 år för Astra Zenecas vaccin ligger kvar. De yngre svenskar som redan fått den första dosen av vaccinet får nu i stället en andra dos av vaccin från antingen Pfizer/Biontech eller Moderna.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.141