23948sdkhjf

Umeåforskaren Julia tog fram testmetod – och fick ett hektiskt år

När Sverige stängde ner gjorde Umeåforskaren Julia Wigren Byström tvärtom – hon satte full fart. Mitt under brinnande pandemi utvecklade hon och en kollega en testmetod för antikroppar, startade företag och fick stora uppdrag både för den kliniska vården och för Folkhälsomyndigheten.

När MedTech Magazine når Julia Wigren Byström står hon i labbet och analyserar antikroppstester,som så många gånger förr det senaste hektiska året.

Hon är i grunden biomedicinsk analytiker och jobbade fram till förra våren främst med forskning kring sorkfeber vid institutionen för klinisk mikrobiologi vid
Umeå universitet.

– Men så kom WHO-larmet om en stundande pandemi. Då började jag och kollegan Mattias Forsell att fundera: kommer inte antikroppstester att bli jättestort framöver?

En intensiv tid tog vid, och på bara ett par månader hade de tagit fram en testmetod, fått de första resultaten och fått metoden validerad. Tack vare ett samarbete med Norrlands universitetssjukhus i Umeå hade de tillgång till patientprover, och från maj använde sjukhuset metoden kliniskt.

Det var en tid av väldigt hårt jobb, berättar Julia.

– Jag jobbade nästan dygnet runt en tid. Jag minns när min man Emil och dottern Minna, som är fyra år, kom till parkeringen utanför labbet för att få en skymt av mig. Vi åt middag där ute på parkeringen, säger hon och skrattar.

Men arbetet var inte klart i och med att analysmetoden fungerade. Nu började de
fundera på en enklare testmetod, som inte behövde innebära ett besök på vårdcentralen, med det krångel och den potentiella smittorisk det innebär. Dessutom är Västerbotten glesbefolkat och många har flera mil till närmaste provtagningsställe. Lösningen blev: ett hemtestningskit.

– Vi tänkte att det måste gå att göra på ett smidigare sätt. Det var då vi kom i kontakt med Capitainer, som har utvecklat ett provtagningskort baserat på Dried Blood Spot-teknik (DBS). Ett enkelt stick i fingret, en droppe blod på ett litet filterpapper som skickas in till labbet – sedan är det klart.

I samma veva startade Umeåforskarna företaget Xerum för att hantera den växande verksamheten. Sedan i mars i år har befolkningen i Region Västerbotten haft tillgång till företagets hemtestning för antikroppar, och cirka 3 000 personer har hittills använt sig
av möjligheten. Ett samarbete med Direkttest.se har möjliggjort att man enkelt kan
beställa ett provtagningskit och få sitt provresultat i mobilen.

Under våren vann dessutom Xerum en upphandling som innebär att man har
ansvar för utskick av provtagningskit och analyser i en stor studie som Folkhälsomyndigheten genomför. 4 500 personer i hela landet ska testas för antikroppar, och
följaktligen är det fortfarande full fart i labbet i Umeå.

Familjen har kanske inte sett mycket av dig, men istället gjorde du en bra sak för
resten av världen?

– Ja, absolut. Det har varit fascinerande med den här pandemin, hur alla forskare
har ställt om sitt fokus och riktat in den mot coronaviruset. Man har gått samman och samarbetat. Det har varit väldigt intressant att vara med om professionellt, säger Julia.

FAKTA

Namn: Julia Wigren Byström
Ålder: 35 år
Bor: Tavelsjö, utanför Umeå
Familj: Maken Emil, dottern Minna, 4, och två bonusbarn
Utbildning: Biomedicinsk analytiker och medicine magister inom biomedicin
Intressen: Friluftsliv i olika former: skidåkning, cykling, klättring och paddling
Senast lästa bok: Mindset – du blir vad du tänker av Carol S. Dweck

Artikeln är en del av vårt tema om Intervju.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078