23948sdkhjf

Ny upptäckt tyder på långsiktigt försvar mot covid-19

Även en mild covid-19-infektion får kroppen att producera antikroppar mot sars-cov-2-viruset för en lång tid framåt, enligt en amerikansk studie.

Det är forskare vid bland annat Washington University School of Medicine som i en studie, publicerad i Nature, konstaterar att långlivade plasmaceller aktiveras vid en infektion och börjar producera antikroppar.

– Det här är goda nyheter, eftersom det antagligen innebär att alla som har haft covid inte blir lika sjuka nästa gång, säger Marcus Buggert, forskare på Centrum för infektionsmedicin vid Karolinska institutet i Huddinge, till nyhetsbyrån TT.

Dessa långlivade plasmaceller finns i benmärgen där de producerar låga nivåer av antikroppar som inte går att hitta med en vanlig antikroppstest.

– De här cellerna kan leva i 60 eller 70 år och är en del av vårt långsiktiga immunförsvar. Att de aktiveras av en infektion är bra, eftersom det kan innebära att man endast får milda symtom, eller blir helt asymtomatisk, om man utsätts för smittan en gång till, säger Marcus Buggert.

Marcus Buggert är en av talarna vid Life Science Swedens event Bioscience 2021 som genomförs den 10 november på Karolinska institutet. Mer information finns här.

En intervju med Marcus Buggert finns att läsa här.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Här är hela listan – De viktigaste svenska medicininnovationerna
Magmedicinen som blev 90-talets största blockbuster
”Magsårsmedicinen” viktigare än många tror
Uppgifter får Bioarctics aktie att backa
Topplista innovationer: Hon uppfann Sveriges vanligaste hjälpmedel
Topplista innovationer: Turbuhalern tar läkemedlen till luftvägarna
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.078