23948sdkhjf

Här är virusvarianterna du ska ha koll på

Glöm den brittiska, sydafrikanska och indiska varianten. Efter att flera länder klagat beslutade WHO om nya namn på olika muterade coronavirus.

Världshälsoorganisationen, WHO, beslutade förra veckan att namnge olika varianter av coronaviruset sars-cov-2 som bokstäver i det grekiska alfabetet. Bakgrunden är att länder som fått sina namn associerade med otrevliga virusmutationer ville se ändring.

Fyra varianter av viruset betecknar WHO som ”Variants of concern”. Det är de virusmutationer som oroar mest. För att hamna i den riskgruppen ska mutationerna till exempel visa tecken på att medföra en ökad risk för smittspridning eller kunna ge en annan sjukdomsbild än det ursprungliga viruset.

De fyra varianterna är:

Alfa som tidigare gick under namnet "den brittiska varianten" eftersom den först dokumenterades i Storbritannien i september 2020. I Sverige har alfavarianten helt tagit över smittspridningen. I vecka 17 stod den för mer än 95 procent av alla nya fall enligt analyser. Mutationens vetenskapliga namn är B.1.1.7. En analys som Socialstyrelsen genomfört tillsammans med forskare pekar på att alfa ger en allvarligare sjukdom än det ursprungliga viruset och det är i linje med resultat från studier i andra länder.

Beta upptäcktes först i Sydafrika och gick därför länge under namnet ”Den sydafrikanska varianten”. Betavarianten betecknas B.1.351. De första proven där mutationen iakttagits är från maj förra året.

Gamma som har det vetenskapliga namnet P.1 kallades tidigare för den brasilianska varianten. De första proven där den mutationen sågs är från Brasilien i november 2020.

Delta eller B.1.617.2 är den variant som fram till nyligen kallades för den indiska varianten. Den dokumenterades för första gången i Indien i oktober 2020. Studier tyder på att deltavarianten är än mer smittsam och även ofta ger en allvarligare sjukdom än alfavarianten. I Sverige har än så länge inte särskilt många fall av delta bekräftats, men i Storbritannien uppges virusvarianten har tagit över som den vanligaste, rapporterar bland annat Sky News.  

Utöver dessa har WHO en lista med muterade virus som benämns ”Variants of Interest” med virus som också övervakas noggrant, även om de inte bedöms vara lika oroväckande. Där finns bland annat en epsilonvariant som först dokumenterades i USA samt en till kappavarianten som i likhet med deltavarianten först upptäcktes i Indien.

Studier pekar på att de vaccin som används har god effekt även mot muterade varianter av viruset. Men för virus med deltamutationen bedöms två doser vara nödvändiga för ett starkt skydd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109