23948sdkhjf

Vetenskapsakademien varnar för "beteendeutmattning" efter lättnader

Med lättade restriktioner är risken stor att befolkningen ändrar sitt beteende för snabbt, anser Kungliga Vetenskapsakademiens expertgrupp om covid-19, som efterlyser tydliga och konkreta instruktioner för hur man ska bete sig tills smittspridningen gått ner.

I en ny rapport lyfter Vetenskapsakademien betydelsen av hur mänskliga beteenden påverkar smittspridningen. Gruppens ordförande Staffan Normark, professor i medicinsk mikrobiologi, varnar för att befolkningen drabbas av "beteendeutmattning" när nu lättnader sker av vissa restriktioner.

– I ett sådant läge blir det upp till den enskilda individen att vara försiktig åtminstone tills någon vecka efter att man har fått sina två doser, säger han i ett pressmeddelande.

Rapporten lyfter vikten av att vara tydlig med vad individen förväntas göra. Ett exempel som framhålls är personliga kallelser till dem som ska vaccinera sig, något som enligt studier visat sig leda till att fler dyker upp för att få sin spruta.

Gruppen tar också upp behovet av stöd till vård- och omsorgspersonal som varit under ständig press under pandemin. Enligt en brittisk studie har 45 procent av den intensivvårdspersonal som arbetat med covid-19-patienter nått kliniska nivåer av psykisk ohälsa.

– Få grupper har påverkats lika mycket av pandemin som dem som jobbar i frontlinjen och håller igång hälso- och sjukvårdssystemet. Långvarig stress tär och personalens motståndskraft har försvagats under den här tiden, säger Emily Holmes, professor i psykologi och ledamot av Vetenskapsakademien.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.093