23948sdkhjf

Världsunik biobank ska ge svar om ofrivillig barnlöshet

Bortåt var femte svenskt par upplever problem med att skaffa barn. Nu skapas en unik biobank med 5 000 svenska och danska barnlösa par som ett led i forskningen för att hitta svar på infertilitetens gåta.

 Det finns ingenting liknande någonstans i världen. Den här biobanken kommer att ge material till hur mycket forskning som helst inom området, säger Margareta Kitlinski, överläkare vid Skånes universitetssjukhus och en av Sveriges främsta experter inom ofrivillig barnlöshet, till Life Science Sweden.

Värvningen till studien, som heter Rubic, har pågått i snart ett år. Erbjudandet om att vara med kommer i samband med att paren genomgår infertilitetsutredningar.

Deltagarna genomgår en grundlig provtagning och hälsokontroll med bland annat ultraljudscanning och dxa-scanning samt får även fylla i elektroniska frågeformulär om bland annat hälsa, livsstil och reproduktionshistoria. I Sverige sker undersökningarna på Reproduktionsmedicinskt centrum i Malmö.

Att hög ålder är en stor riskfaktor för ofrivillig barnlöshet är väl belagt, liksom att många idag väljer att försöka skaffa barn sent i livet. Snittåldern för förstföderskor i Sverige ökar stadigt och är idag 29,86 år. Men i studien vill forskarna undersöka vilka andra faktorer utöver ålder som kan ha betydelse.

På den manliga sidan har man på internationell nivå kunna konstatera att antalet spermier hos genomsnittsindividen har minskat till hälften på 40 år, samtidigt som kvaliteten har blivit sämre. Orsaken är omdiskuterad.

Man har längre misstänkt att gener, miljöfaktorer och livsstil har stor betydelse för fertiliteten, men man saknar fortfarande förklaringar om mekanismerna bakom, säger Margareta Kitlinski.

Att mycket forskning återstår är uppenbart, men det går framåt.

Idag vet vi saker vi inte visste på 70-talet. Till exempel att om din mamma rökte under graviditeten så föds du som pojke med betydligt sämre testikelkvalitet än om hon inte hade rökt. Och samma sak om du är flicka då föds du med lägre antal ägganlag av samma skäl. När vi samlat in alla data till den här studien kommer vi att få veta en hel del andra saker som vi inte känner till idag, säger Margareta Kitlinski.

Rubic-studien är en del av ReproUnion – ett EU-stött svensk-danskt samarbete inom reproduktionsmedicin. I det ingår Region Skåne, Region Hovedstaden, Region Själland, Lunds universitet, Malmö universitet, Köpenhamns universitet, Ferring Pharmaceuticals och Medicon Valley Alliance.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109