23948sdkhjf

Över 250 har begärt ersättning för vaccinskador

Läkemedelsförsäkringen har hittills fått in drygt 250 anmälningar från personer som anser sig ha fått skador av covid-vaccin och vill ha ersättning.

– Det är ett brett spektrum från feber till smärta på stället till mer eller mindre allvarliga reaktioner på vaccinet ända till dödsfall, säger Robert Ström, vd på Läkemedelsförsäkringen, till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Ungefär en tredjedel av anmälningarna rör sig om lindriga fall, och en del av dessa har redan avskrivits. I de allvarligare fallen har inga avgöranden kommit ännu.

För att skadan ska vara ersättningsbar ska man ha haft besvär i åtminstone 30 dagar, och det ska vara sannolikt att vaccinet orsakat skadan. Eventuella ersättningsbelopp avgörs individuellt i varje enskilt fall.

Enligt Ekot är andelen biverkningar som anmälts till Läkemedelsförsäkringen är ungefär lika för de olika vaccin som använts i Sverige.

Läkemedelsförsäkringen skapades 1978 genom en frivillig överenskommelse mellan läkemedelsföretag i Sverige. Den ska inte förväxlas med Patientförsäkringen som ersätter behandlingsskador inom vården som inte är läkemedelsskador.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094