23948sdkhjf

En tredje dos till britter från september

En tredje dos av covid-19-vaccin kan erbjudas de mest sårbara grupperna i Storbritannien med början i september.

 Syftet är att säkra upp att skyddet de har från sin första och andra dos bevaras över vintern och är aktivt även mot nya varianter av viruset, skriver den brittiska regeringen på sin hemsida.

Den tredje vaccindosen, en så kallad ”booster”, kommer i ett första steg att ges till personer som är 70 år och äldre och till vissa andra riskgrupper, samt till vård- och omsorgspersonal i frontlinjen, enligt råd från den brittiska expertkommitén för vaccinering, JCVI.

Bedömningen är att två doser av de covid-19-vaccin som används i Storbritannien ger ett starkt skydd mot allvarlig sjukdom i åtminstone sex månader för de flesta, och att somliga har skyddet längre än så.

Vi behöver lära oss att leva med det här viruset. Vårt första vaccinationsprogram mot covid-19 ger det här landet friheten tillbaka, och vårt booster-program kommer att skydda den friheten, säger Storbritanniens hälsominister Sajid Javid.

Även den svenska Folkhälsomyndigheten har sagt sig se över behovet av en eventuell tredje dos för att stärka skyddet, framförallt för sårbara grupper.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109