23948sdkhjf

FHM: Tredje dos mot covid-19 sannolikt nästa år

Vissa riskgrupper kan erbjudas en tredje dos redan i höst

Folkhälsomyndigheten meddelar idag att den breda befolkningen troligen kommer att erbjudas en tredje dos nästa år. Men det beror på vilka nya virusvarianter som dyker upp och hur länge skyddseffekten på nuvarande vaccin verkar. FHM följer även med utvecklingen i andra länder som ligger före i vaccinationsarbetet.

En del riskgrupper kan erbjudas en påfyllnadsdos redan i höst. Dessa grupper inkluderar äldre boende i SÄBO, personer äldre än 80 år och personer med kraftigt nedsatt immunförsvar.

Den breda vaccineringen av befolkningen kommer att avslutas i höst och då kommer man att övergå till att vaccinera 16-17-åringar samt vuxna som hittills valt att inte vaccinera sig.

– Bedömningen är att det inte är möjligt att utrota viruset och därför bör vaccinationsarbetet vara långsiktigt och inriktat på att minska allvarlig sjukdom och död. Det är fortsatt viktigt att vi har ett särskilt fokus på vaccination av grupper och boende i geografiska områden med låg vaccinationstäckning, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog, i ett pressmeddelande.

Tillgången till vaccin bedöms som god lång tid framöver.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078