23948sdkhjf

Mångmiljardbud på Sobi bekräftas – styrelsen ger tummen upp

Ryktet om ett bud på svenska läkemedelsbolaget Swedish Orphan Biovitrum, Sobi, visar sig stämma. Budet från riskkapitalbolagen Advent och Aurora är värt drygt 69 miljarder kronor och Sobis styrelse rekommenderar att det accepteras.

Uppgifterna om det förestående budet publicerades i förra veckan av nyhetsbyrån Bloomberg och ledde då till att Sobis aktie gjorde ett gjädjeskutt, som Life Science Sweden tidigare rapporterat.

På torsdagsmorgonen bekräftade Sobi styrelse i ett pressmeddelande att budet lagts av ett konsortium bildat av de internationella riskkapitalbolagen Advent och Aurora, och att erbjudandet på 235 kronor per aktie motsvarar en en premie om 34,5 procent i förhållandet till stängningskursen den 25 augusti, dagen innan ryktet om budet började cirkulera. Det motsvarar totalt 69,4 miljarder kronor.

Budet är villkorat av att amerikanska Advent och Aurora, som är ett bolag kopplat till statliga Singaporebaserade fonden GIC, blir ägare till minst 90 procent av aktierna i Sobi.

Efter en utvärdering av budet har Sobis styrelse enigt beslutat att ge tummen upp. Styrelsen bedömer att "villkoren för erbjudandet reflekterar Sobis långsiktiga tillväxtmöjligheter, liksom de risker som är förknippade med dessa möjligheter och erbjuder Sobis aktieägare säkerhet genom kontant betalning".

Sobi utvecklar läkemedel mot sällsynta sjukdomar, särskilt inom områdena hemofili och immunologi. Huvudkontoret ligger i KI Science Park i Solna och företaget har cirka 450 anställda i Sverige. Totalt i världen uppgår antalet anställda till cirka 850 personer.

Den största aktieägaren i Sobi är Wallenbergsfärens investmentbolag Investor. Andra stora ägare är bland annat Morgan Stanley ochFfjärde AP-fonden. Investor AB och Fjärde AP-Fonden har bägge åtagit sig att acceptera erbjudandet på vissa villkor

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.095