23948sdkhjf

Expertgrupp rekommenderar tredje dos till äldre

Äldre och särskilt utsatt sjukvårdspersonal bör få en påfyllnadsdos, anser Vetenskapsakademiens expertgrupp om covid-19.

Antikroppsnivåerna sjunker med tiden särskilt hos äldre. Därför rekommenderar Kungliga Vetenskapsakademiens expertgrupp om covid-19 att en tredje dos ges till äldre och sjukvårdspersonal inom nio månader efter den andra dosen.

– Det kan vara viktigt att särskilt prioritera dem som fick Astra Zeneca-vaccinet tidigt i våras som visat sig ge lägre antikroppsnivåer. En påfyllnadsdos med ett mRNA-vaccin i denna grupp har visat sig öka antikroppsnivåerna avsevärt, säger Jan Holmgren, vaccinforskare vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

I rapporten rekommenderar expertgruppen även att andra sårbara grupper prioriteras, till exempel immunbristpatienter som är särskilt känsliga för sars-cov-2-infektion.

Om smittspridningen fortsätter att öka under hösten rekommenderar expertgruppen att även 12-15-åringar vaccineras. Expertgruppen poängterar att det är viktigt att öka vaccinationsgraden i befolkningen och även globalt för att minska risken för nya virusmutationer.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.157