23948sdkhjf

Kritiskt covidläge i västra Kanada – återinför restriktioner

Medan Sverige aviserar slopade coronarestriktioner vid månadsskiftet går Alberta i Kanada i rakt motsatt riktning. Provinsens ledning utlyser ett hälsonödläge och ber om ursäkt för att man tog bort restriktionerna för tidigt i somras.

– Vi står inför ett nödläge som kräver omedelbar handling för att rädda liv och förhindra en pågående kris i vårt sjukvårdssystem, sa Albertas premiärminister Jason Kenney på torsdagen, rapporterar Calgary Herald.

Han meddelade samtidigt att en rad restriktioner, som i somras togs bort, nu återinförs. Orsaken är att provinsen, som har 4,5 miljoner invånare, står inför en fjärde våg av hög smittspridning av covid-19 som hotar att leda till brist på sjukhussängar inom tio dagar.

Alberta har för närvarande 877 covid-patienter inlagda på sjukhus, varav 218 får intensivvårdsbehandling – det högsta antalet hittills under pandemin.

Enligt Jason Kenney har ungefär 90 procent av de nu sjukhusinlagda covidpatienterna valt att inte vaccinera sig.

I Sverige har myndigheterna beslutat att avveckla de allra flesta av restriktionerna den 29 september, ett beslut som framförallt grundar sig på den stigande vaccinationstäckningen.

I går meddelade Folkhälsomyndigheten att Sverige följer större delen av övriga Europa och erbjuder vaccin mot covid-19 även för unga i åldern 12-15 år. Det betonades dock att den viktigaste insatsen mot pandemin är att få fler vuxna att vaccinera sig.

Samtidigt utfärdades nya allmänna råd som innebär att vuxna personer som ännu inte vaccinerat sig även fortsättningsvis bör hålla avstånd till andra människor när det är möjligt, och särskilt vad gäller kontakter med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.102