23948sdkhjf

Snabb nedgång av antikroppar hos vaccinerade

Nivån av antikroppar mot covid-19 hos fullvaccinerade sjunker snabbare än man hittills trott, enligt resultat från en svensk studie.

Hos personer som vaccinerats med Pfizer/Biontechs vaccin halverades antikroppsnivån på tre månader, och efter sju månader återstod bara 15 procent av ursprungsnivåerna av antikroppar, enligt en delrapport från den stora Community-studien som följt och provtagit drygt 2 000 medarbetare vid Danderyds sjukhus.

De som vaccinerats med Astra Zenecas vaccin fick sin andra dos senare och har hittills endast följts upp under tre månader, men där är nedgången i antikroppsnivå ännu snabbare och ligger cirka fem gånger lägre än hos de Pfizer/Biontech-vaccinerade vid samma tidpunkt.

Studien innebär samtidigt goda nyheter för dem som redan haft covid-19 och sedan vaccinerats. Deras antikroppsnivåer är betydligt högre och sjunker långsammare.

 Det är i nuläget svårt att säga vilken nivå av antikroppar som krävs för skydd mot infektion respektive mot svår sjukdom, men vi vet att antikroppsnivåer korrelerar till skyddseffekt. Våra resultat visar att antikroppsnivåerna sjunker relativt snabbt, vilket är en viktig pusselbit som kan läggas till det faktum att flera länder rapporterar stigande infektionstal bland vaccinerade, säger Charlotte Thålin, specialistläkare och ansvarig forskare för Community-studien vid Danderyds sjukhus och Karolinska institutet, i ett pressmeddelande.

Enligt henne väcker risken för ökad spridning även i vaccinerade grupper frågan om hur personer i riskgrupper ska skyddas på bästa sätt, särskilt som samhället nu öppnas upp igen.

 Vi går dessutom in i en kallare period som troligen också bidrar till en ökad smitta, vilket innebär att en påfyllnadsdos till äldre och sköra kan behövas redan nu.

På tisdagen kom också ett besked i den riktningen från regeringen fler grupper ska få en tredje vaccindos. Det handlar om personer som bor på äldreboenden, personer som har hemtjänst eller hemsjukvård samt alla över 80 år.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11