23948sdkhjf

För tidigt att häva restriktionerna enligt ECDC

Europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, varnar för att häva coronarestriktionerna för tidigt, eftersom det riskerar att leda till onödigt stor belastning på vården.

Flera EU-länder, däribland Sverige, har valt att släppa på restriktionerna, vilket oroar ECDC. I en rapport som myndigheten presenterar idag har bara tre europeiska länder – Island, Malta och Portugal – nått en vaccinationstäckning hos hela befolkningen på över 75 procent.

– Det största bekymret för tillfället är att när vi tittar på det totala antalet vaccinerade i Europa, är hittills bara 61 procent av befolkningen fullvaccinerade. Vårt budskap är att det är för tidigt att häva restriktionerna tills vaccinutvecklingen har kommit längre, säger ECDS:s krishanteringschef Ole Heuer till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Medan svenska myndigheter ofta talar om andelen vaccinerade bland invånare över 16 år väljer ECDC i rapporten att presentera vaccinationsgraden i hela befolkningen. Och den är inte tillräckligt hög på de flesta håll, menar man.

– Många länder behöver en högre täckning innan de på ett säkert sätt kan häva restriktionerna. Endast en handfull länder har nått den nivån, säger Ole Heuer.

ECDS efterlyser fler riktade insatser för att höja vaccinationsgraden, speciellt hos personer yngre än 50 år.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109