23948sdkhjf

Alzinovas vaccinkandidat för Alzheimers godkänd för klinisk prövning

Biofarmabolaget Alzinova har fått klartecken för att starta den första kliniska studien med sin vaccinkandidat mot Alzheimers sjukdom.

Det Mölndalsbaserade företagets vaccinkandidat ALZ-101 är inriktad på de lösliga oligomera formerna av amyloid-beta, ett protein som i aggregerad form antas vara drivande i uppkomsten av Alzheimers sjukdom.

Studien kommer att genomföras i Finland, efter godkännande från den finska läkemedelsmyndigheten Fime, och utförs i samarbete med Clinical Research Services Turku.

 Att ta vårt terapeutiska vaccin, ALZ-101, in i klinisk fas och fortsätta vårt viktiga arbete med att behandla och förhindra utvecklingen av Alzheimers sjukdom är en mycket viktig och inspirerande milstolpe. Alzheimers sjukdom är ett terapi-område i stort behov av nya och effektivare behandlingar, säger Kristina Torfgård, vd för Alzinova, i ett pressmeddelande.

Det händer mycket just nu inom Alzheimerområdet. I juni fick amerikanska Biogens behandling av Alzheimers sjukdom med adukanumab ett villkorat godkännande av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Det blev därmed det första godkända läkemedlet som riktar sig mot själva sjukdomen och inte bara mot symtomen.

Ett par veckor senare beviljades det svenska bioteknikföretaget Bioarctic genombrottsstatus i USA för sin läkemedelskandidat lecanemab, som nu prövas i fas III.

Rekryteringen till Alzinovas kliniska studie kommer att inledas inom kort.

 Vårt mål att utveckla en långverkande och effektiv behandling som gör det möjligt för patienter att leva ett aktivt och självständigt liv, utan någon inverkan av Alzheimers sjukdom, har nu kommit lite närmare, säger Kristina Torfgård.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
På anställningsintervjun – det här ska du tänka på
Stort intresse för företag bakom nytt potensläkemedel – nyemission övertecknad
Tony Hoos är ny CMO på Sobi
Uppsalaföretag beviljas särläkemedelsstatus i USA
Krav på screening för fler cancerformer – ”Sverige har inget att skryta med“
Kvinnohälsobolag tar in 55 miljoner för fortsatt expansion
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.094