23948sdkhjf

Benjamin List och David MacMillan får Nobelpriset i kemi

Kemipriset går till forskarna som utvecklade asymmetrisk organokatalys – "ett genialt verktyg för att bygga molekyler".

"Det har fått stort genomslag inom läkemedelsforskningen, och har dessutom gjort kemin grönare", skriver Kungliga Vetenskapsakademien i motiveringen.

Katalysatorer är ämnen som styr och driver på kemiska reaktioner, utan att själva bli en del av slutprodukten.

Länge trodde forskare att det bara fanns två typer av katalysatorer att tillgå, metaller och enzymer. Men Benjamin List från Tyskland och David MacMillan, född i Storbritannien men nu aktiv i USA, utvecklade oberoende av varandra för cirka 20 år sedan en tredje form av katalys. Den kallas asymmetrisk organokatalys och bygger på små organiska molekyler.

Enligt kommittén har de bägge forskarna visat att organiska katalysatorer kan användas för att driva mängder av olika kemiska reaktioner, och med hjälp av dessa kan forskare mycket mer effektivt bygga allt från nya läkemedel till molekyler som kan fånga in ljus i solceller.

"På det viset gör olika organokatalysatorer nu mänskligheten den största nytta", skriver Nobelkommittén.

Konceptet är lika enkelt som genialt, sa Johan Åqvist, ordförande i Nobelkommittén för kemi, under tillkännagivandet och framhöll betydelsen för utvecklingen av läkemedel.

– Det används framförallt inom forskningen på läkemedel, när man tar fram molekyler med önskade egenskaper.

De bägge pristagarna fick beskedet strax före resten av världen, och Benjamin List trodde att det var någon som skämtade när telefonsamtalet kom från Nobelkommittén.

– Jag hade absolut inte väntat mig detta, det är en enorm överraskning, sa Benjamin List som var med via länk på pressträffen.

I måndags tillkännagavs årets Nobelpris i fysilogi eller medicin. Här kan du läsa en längre artikel upptäckterna som gav medicinpriset.

Artikeln är en del av vårt tema om Nobelpriset ✨.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093