23948sdkhjf

MS-behandling gav långvarigt ökad livskvalitet i studier

Behandling med MS-läkemedlet Mavenclad gav ökad livskvalitet efter ett års behandling istället för två år, och effekten var långvarig, enligt data från två fas IV-studier.

Mavenclad (kladribin), som tas i tablettform, angriper de lymfocyter som tros vara avgörande för sjukdomsutvecklingen vid skovvis multipel skleros. Det rör sig om en kort behandling som sedan har effekt långt efter att själva behandlingen har ägt rum.

Vid MS-konferensen Ectrim nyligen presenterade Merck data från en pågående fas IV-studie, som visade förbättringar i både fysiska och psykisk hälsa hos 426 patienter med skovvis MS efter ett år av den godkända tvåårsbehandlingen.

Samtidigt redovisades även data från en annan fas IV-studie, som undersöker långtidseffekten hos 435 personer med skovvis MS. Av dem hade 90 procent behandlats med kladribintabletter i tidigare dubbelblindade och randomiserade fas III-studier.

Medianuppföljningen i studien var 10,9 år och drygt hälften (55,8 procent) av dem som fått kladribintabletter hade inte behövt någon mer behandling.

Det är ett stort framsteg att vi idag i tilläggsstudier kan få effekten av Mavenclad bekräftad. Verkningsmekanismen i sig talade för det här resultatet, och nu kan vi i två olika studier visa på både ökad livskvalitet och långvarig effekt, säger Anders Wesslau, vd för Merck, i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.125