23948sdkhjf

Lundaforskare vinner pris för forskning om geners roll vid stroke

Forskaren Andreea Ilinca är årets mottagare av ett forskningspris för sina studier om ärftliga faktorers roll vid stroke hos unga vuxna.

Forskningspriset delas ut varje år av Sparbanken Skåne och prissumman ligger på 100 000 kronor.

Andreea Ilincas, forskare i klinisk neurologi vid Lunds universitet, har inriktat sig mot gruppen som är 55 år och yngre som drabbas av stroke och där det inte finns några kända riskfaktorer. Hos 40 procent av dem finns ingen förklaring till den uppkomna sjukdomen. I sina undersökningar utgår hon från Lund Stroke Register. 

Genom att studera arvsmassan hos de som drabbas och deras släktingar, kartlägger vi om det finns genetiska orsaker som kan förklara stroken, säger Andreea Ilinca i ett pressmeddelande från Lunds universitet.

Hos en släkt i södra Sverige där flera personer har insjuknat med småkärlssjukdom i hjärnan, har Andreea Ilinca upptäckt att en ovanlig genetisk variant har samband med sjukdom i hjärnans kärl och tidig stroke. Hon hoppas att metoden att upptäcka ärftliga varianter som medför en högre risk för att drabbas av stroke ska kunna rädda liv i framtiden.

– Någon gång i framtiden kan vi upptäcka personer som har en stor genetisk risk för stroke innan de drabbas. Jag hoppas att det leder till att vi kommer att kunna behandla dessa personer förebyggande, innan de utvecklar sjukdomen. Det börjar med att vi kartlägger risken och får mer kunskap om varför yngre drabbas av stroke, säger hon.

Priset delas ut den 28 oktober under strokeveckan, som arrangeras av Medicinska fakulteten, Sparbanken Skåne och Region Skåne.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094