23948sdkhjf

Nobelpristagare i kemi mentor för forskarprogram i Umeå

Umeå universitet satsar på life science-forskning och inrättar ett nytt forskarprogram med nobelpristagaren Emmanuelle Charpentier som mentor.

Nobelpristagaren i kemi 2020 kommer att vara mentor och beskyddare för postdoktorprogrammet som under fem år siktar på att rekrytera 17 nya postdoktorer.

Vi är mycket glada att med Emmanuelle Charpentiers hjälp kunna fortsätta satsningen på forskning i toppklass inom ett område där Umeå har placerat sig på världskartan, säger Umeå universitets rektor Hans Adolfsson, i ett pressmeddelande.

Emmanuelle Charpentier fick nobelpris i kemi tillsammans med Jennifer A. Doudna för sin upptäckt av gensaxen. Charpentier upptäckte gensaxen under sin tid som forskare i Umeå. Idag är hon knuten som forskare till Berlin, men är medicine hedersdoktor vid Umeå univsersitet.

Postdoktorprogrammet kommer finansieras via stipendier och kan ses som en fortsättning på den satsning som startade 2015. Donation från Kempestiftelserna och Knut och Alice Wallenbergs stiftlese gjorde då att universitetet kunde inrätta Emmanuelle Charpentiers jubileumspris. Donationer från de två stiftelserna kommer att finansiera även den nya forskningssatsningen tillsammans med finansiering av univseritetet. 

Artikeln är en del av vårt tema om Jobb & karriär.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11