23948sdkhjf

Antidepressivt läkemedel kan ha effekt mot covid-19

En studie med ett läkemedel mot depression tyder på att det kan fungera mot covid-19.

Ett läkemedel mot depression och tvångssyndrom kan ha effekt mot covid-19, enligt en studie från Brasilien, som är publicerad i tidskriften Lancet Global Health.

Omkring 1 500 personer med konstaterad covid-19 deltog i studien, där hälften fick läkemedlet fluvoxamin, ett SSRI-preparat mot depression och tvångssyndrom, – och hälften fick placebotabletter under tio dagar.

I gruppen som fick fluvoxamin såg man att en färre andel behövde sjukhusvård, jämfört med gruppen som fick placebo. En procent i läkemedelsgruppen behövde sjukhusvård, mot fem procent i av de som fick placebo-tabletter.

Björn Olsen, överläkare och professor vid Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet, är optimistiskt till studien, enligt Sveriges Radio, men säger att fler och större studier behövs för att praxis kring läkemedelsbehandling ska komma att ändras.

Ali Mirazimi, adjungerad professor vid Karolinska institutet, är mer försiktigt och framhåller att det finns många små studier som gett bra resultat men att de senare fallit vid större studier.

– Men det är lovande data, säger han till Sveriges Radio.

Ännu vet forskarna inte varför läkemedlet verkar fungera, men det är känt att substansen har en antiinflammatorisk effekt och en annan effekt kan vara läkemedlets påverkan på blodplättar som kanske kan motverka blodproppar.

Fördelen med läkemedlet, om det visar sig hjälpa mot covid-19, är att det redan finns, är billigt och lättillgängligt, vilket Björn Olsen tror kan finnas i framför allt i låginkomstländer.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109