23948sdkhjf

WHO varnar för den ökade smittspridningen i Europa

Smittspridningen i Europa ökar. För femte veckan i rad har antalet bekräftade fall ökat och jämfört med föregående vecka har antal smittade ökat med sex procent.

På en presskonferens under torsdagen, som sändes på Twitter, varnade WHO:s Europachef Hans Kluge för att om smittspridningen fortsätter i den här takten kan ytterligare en halv miljon människor dö i covid-19 i Europa och Centralasien till februari nästa år.

Förra veckan insjuknade 1,8 miljoner människor i Europa och under samma period ökade dödstalen med tolv procent. 

Främsta skälet till ökningen är att länder som Ryssland, Turkiet och Storbritannien har sett en rejäl ökning de senaste veckorna. I Ryssland ökar antal smittade fall med cirka 40 000 per dag och med dödstal per dag på cirka 1 100 människor. På ungefär samma nivå ligger Storbritannien, men med betydligt färre dödsfall. Vaccinationsgraden i Europa ligger på cirka 75 procent för vuxna, medan Ryssland ligger på en vaccinationsgrad på cirka 34 procent för hela befolkningen, enligt Johns Hopkins University.

Hans Kluge pekar på att otillräcklig vaccinationsgrad och att länderna har släppt på restriktionerna som skäl till att smittspridningen ökar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.141