23948sdkhjf

Mikrochips skapar gynnsam miljö för odlade leverceller

I en ny avhandling från Göteborgs universitet har ett nytt odlingssystem för leverceller utvecklats. Förhoppningen är att de framodlade levercellerna ska efterlikna den mänskliga levern och kunna användas i bland annat läkemedelsstudier.

När leverceller odlas konventionellt, till exempel framodlade i petriskålar, skiljer de sig mot den mänskliga levern på ett flertal punkter. De anpassar sig till den nya miljön och fungerar annorlunda än vad de gör i kroppen, vilket gör att exempelvis läkemedels nedbrytning kan skilja sig åt. Philip Dalsbecker, författare till den nya avhandlingen vid Göteborgs universitet, vill med sin forskning utveckla en miljö som levercellerna kan odlas i och som efterliknar miljön i den mänskliga levern så mycket som möjligt. 

Detta är möjligt tack vare mikrofluidik. Med hjälp av metoder som liknar de som används vid tillverkningen av mikrochips till våra mobiltelefoner kan vi tillverka kanalsystem med kanaler mindre än en tiondel så breda som ett hårstrå, och strukturera dessa för att skapa en gynnsam miljö för levercellerna, säger Philip Dalsbecker, i ett pressmeddelande.

Philip Dalsbecker och hans forskarkollegor har för att utveckla en gynnsam miljö för levercellerna byggt upp strukturer som cellerna kan odlas i.

Där kan till- och frånflödet av näringslösning till cellerna regleras, även de mekaniska krafter de upplever, och mycket mer, bara baserat på hur kanalerna är strukturerade. Min forskning har handlat om att producera, testa och förfina sådana kanalsystem, säger han.

Om man lyckas skapa en miljö som är så lik levern som möjligt kan de framodlade cellerna användas för läkemedelsstudier och för studier om uppkomst och behandling av olika leversjukdomar.

Forskningen fortgår ännu för att nå detta mål, men de preliminära resultat som vi har producerat är mycket lovande och visar att även leverceller baserade på stamceller kan trivas och utvecklas i mitt kanalsystem, säger han. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126