23948sdkhjf

Munskydd effektiv åtgärd mot spridning av covid-19 enligt metastudie

Att bära munskydd kan, vid sidan av vaccinering, vara den enskilt mest effektiva åtgärden mot covid-19, enligt en global metaanalys.

I en studie, som publicerats i British Medical Journal och refereras av The Guardian, har forskare från Monash University i Australien och University of Edinburgh i Skottland gått igenom över 30 studier från hela världen där effekten av offentliga ickefarmaceutiska åtgärder har granskats.

Deras analys leder till slutsatsen att bärande av munskydd som allmän åtgärd ger en statistiskt signifikant minskning av covid-incidensen med 53 procent, medan fysisk distansering ger en minskning av incidensen med 25 procent.

Studien indikerar att också handtvätt minskar incidensen med 53 procent, men antalet studier anses i det fallet inte vara tillräckligt stort för att man ska kunna dra några säkra slutsatser.

När det gäller effekten av åtgärder som karantän, lockdown, stängda gränser och stängning av skolor och arbetsplatser har inte forskarna kunnat göra några detaljerade analyser. Orsaken är att de studier som gjorts på de områdena har skett med alltför olikartade metoder och kommit till alltför varierande slutsatser.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109