23948sdkhjf

Snabbt besked väntas om Novavax covid-19-vaccin

Novavax kan bli den femte tillverkaren som får sitt vaccin mot covid-19 godkänt inom EU. Det blir i så fall det första proteinbaserade covidvaccinet i Europa – och en viktig beståndsdel i det tillverkas i Uppsala.

I onsdags lämnade amerikanska Novavax in en ansökan om villkorat godkännande för sin vaccinkandidat, som döpts till Nuvaxovid, till den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

Ett besked från EMA väntas komma redan inom de närmaste veckorna, vilket är möjligt eftersom vaccinet sedan tidigare varit föremål för en "rolling review" och en stor del av de data som finns om Nuvaxovid redan har granskats.

"Om EMA kommer fram till att fördelarna med Nuvaxovid överväger riskerna när det gäller att skydda från covid-19 kommer myndigheten att rekommendera ett villkorat marknadsgodkännande", skriver EMA på sin hemsida.

Novavax vaccin är av en annan typ än de covidvaccin som hittills godkänts i EU, de två mRNA-vaccinen från Pfizer/Biontech och Moderna samt de två vektorbaserade vaccinen från Astra Zeneca och Janssen. Nuvaxovid är ett rekombinant proteinvaccin där spikprotein i form av nanopartiklar kombinerats med ett särskilt adjuvans som utvecklats i Sverige och bland annat tillverkas i företagets anläggning Uppsala, som Life Science Sweden tidigare berättat.

Vaccinet ges i två doser och kan förvaras i kylskåpstemperatur. Ett avtal om leverans av vaccinet är redan på plats, och om det godkänns ska 2,2 miljoner doser levereras till Sverige under 2022–2023.

Artikeln är en del av vårt tema om Covid-19.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094