23948sdkhjf

Tredje dos covidvaccin till alla över 18 år

Vid en pressträff på onsdagsmorgonen meddelades att alla över 18 år ska erbjudas en tredje vaccindos mot covid-19.

Under onsdagsmorgonen höll representanter från Folkhälsomyndigheten och regeringen en pressträff om covid-läget i Sverige. Medverkade gjorde socialminister Lena Hallengren, kultur- och idrottsminister Amanda Lind och Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

Socialminister Lena Hallengren meddelade att alla mellan 18 och 65 år ska få en tredje dos vaccin. Intervallet är sex månader mellan dos två och dos tre.  

Tidigare har det meddelats att vaccinationsbevis ska införas för offentliga sammankomster inomhus för över 100 personer, något Life Science Sweden skrivit om. Nu har regeringen fattat beslut som möjliggör att det träder i kraft den 1 december.

– Nu fortsätter regeringen att analysera om det är lämpligt med vaccinationsbevis även i andra verksamheter, sa socialminister Lena Hallengren.

Hon sa också att regeringen har beslutat att inom kort avsätta 100 extra miljoner kronor till vaccinationsarbetet. 

– Förhoppningen är att inte behöva införa andra restriktioner, sa hon 

Utöver det har regeringen också fattat beslut om att ge Folkhälsomyndigheten ett uppdrag i två delar. Dels att ta fram ett underlag till regeringen för smittskyddsåtgärder. Dels att ta fram ett underlag för avveckling för smittskyddsåtgärder. Lena Hallegren sa också att de kommer att föreslå en förlängning av pandemilagen och serveringslagen.

Prioriteringsordningen för den tredje dosen:  

1. Personer boende på SÄBO, personer men hemsjukvård eller hemtjänst och alla som är 80 år och äldre

2. Personer 65–79 år samt personal inom SÄBO, hemtjänst och hemsjukvård

3. Personer som är 18 år och äldre med insatser enligt LSS, beslut om assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken och personer som tillhör en medicinsk riskgrupp för svår covid-19-sjukdom. Samt personer 50–64 år. 

4. Personer 18–49 år.

Artikeln är en del av vårt tema om Covid-19.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109