23948sdkhjf

Ny coronavariant i Sydafrika oroar – första europeiska fallet bekräftat

En ny variant av sars-cov-2-viruset har upptäckts i Sydafrika och undersöks nu av forskare. Farhågor finns om att den är mer smittsam än deltavarianten, och att existerande vacciner är mindre effektiva mot den. På fredagen bekräftades det första fallet i Europa.

Ett fall av den nya virusvarianten har upptäckts i Belgien, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Det är i så fall det första i Europa.

Flera länder, däribland Storbritannien och Israel, har infört reseförbud från Sydafrika och flera andra länder i södra Afrika i ett försök att hindra spridning av virusvarianten.

Enligt flera medier vill nu EU-kommissionen stoppa flygtrafiken från södra Afrika.

Men WHO manar till lugn och varnar för att införa reserestriktioner och råder regeringar att tillämpa "en riskbaserad och vetenskaplig" strategi, rapporterar BBC. Samtidigt håller experter från WHO ett särskilt möte i Genève för att avgöra om den nya varianten ska betecknas som en variant av oro. 

Den nya varianten, som kallas B.1.1.529, uppges ha över 30 mutationen i spikeproteinet, som många vacciner är inriktade på.

– Det kan tyda på att den kan vara klart mer smittsam och att vaccinerna vi har nu kan vara mindre effektiva, säger Storbritanniens hälsominister Sajid Javid, enligt BBC.

Upptäckten av B.1.1.529 fick Sydafrikas myndigheter att slå larm tidigare i veckan. Enligt BBC fanns på torsdagen 77 bekräftade fall i Sydafrika, fyra fall i Botswana och ett i Hongkong. I det senare fallet rör det sig om en person som rest in från Sydafrika. Det finns dock tecken på virusvarianten har spritt sig betydligt mer än så.

Artikeln är en del av vårt tema om Covid-19.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11