23948sdkhjf

WHO: Ovaccinerade över 60 år bör ställa in utlandsresan

Världshälsoorganisationen WHO uppmanar alla över 60 år som inte är fullvaccinerade att ställa in planerade utlandsresor. Här hemma i Sverige kan det från och med idag krävas vaccinationsbevis för att delta i större evenemang inomhus.

Spridningen av omikron, den nya varianten av sars-cov-2-viruset, får nu WHO att agera. På tisdagen gick organisationen ut på sin hemsida med en uppmaning om att alla över 60 år som inte är fullvaccinerade eller haft covid-19-infektion samt personer med svåra sjukdomar som hjärtsjukdom, cancer eller diabetes bör skjuta upp planerade utlandsresor.

Uppmaningen gäller även personer som känner sig sjuka, samt personer som inte är fullvaccinerade eller tidigare har haft covid-19.

Organisationen konstaterar att omikronvarianten har ett stort antal mutationer, vilket ger anledning till oro, och att preliminära indikationer tyder på att den ger en ökad risk för återinfektion i covid-19 jämfört med tidigare virusvarianter.

I Sverige konstaterades under tisdagen ytterligare två fall av omikron. Smittan hittades i prov från två personer i Region Stockholm, som varit på resa i Sydafrika och testades för mindre än en vecka sedan. Tidigare har smittan konstaterats hos en person i Region Skåne.

Från och med idag, den 1 december, gäller de nya föreskrifter som Folkhälsomyndigheten tagit fram för offentliga sammankomster. De innebär bland annat att arrangörer kan kräva vaccinationsbevis vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 100 personer inomhus. Om arrangören väljer att inte kräva vaccinationsbevis gäller särskilda restriktioner: deltagarna ska ha en hänvisad sittplats, varje sällskap ska kunna hålla minst en meters avstånd till varandra, och varje sällskap får bestå av högst åtta personer.

Fotnot: Artikeln har korrigerats sedan WHO förtydligat sin reseråd till äldre.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078