23948sdkhjf

Sobi-affären spricker – nådde inte 90 procent av aktierna

Storaffären med det svenska läkemedelsbolaget Sobi spricker. De utländska budgivarna lyckades inte få in mer än 87,3 procent av aktierna, och drar nu tillbaka erbjudandet.
Trots att budbolaget Agnafit Bidco förlängde erbjudandet fyra gånger lyckades man inte nå de 90 procent aktierna som behövdes för att affären skulle bli av.
Eftersom villkoret om acceptnivå inte är uppfyllt återkallar Agnafit Bidco härmed erbjudandet. De aktier som har lämnats in i erbjudandet kommer följaktligen inte att förvärvas av Agnafit Bidco, utan kommer att kvarstå i respektive innehavares ägo, skriver bolaget i ett pressmeddelande .
I nyhetens spår föll Sobis aktie med drygt 20 procent på fredagsförmiddagen.

Det var i början av september det amerikanska riskkapitalbolaget Advent och Singapores statliga investeringsfond GIC via Agnafit Bidco la sitt bud på Sobi, Swedish Orphan Biovitrum. Erbjudandet på 235 kronor per aktie motsvarade en total köpesumma på drygt 69 miljarder kronor.

Sobis styrelse rekommenderade att budet accepteras, och även storägarna Investor och Fjärde AP-fonden sade ja.

Investor, som äger 35 procent av kapitalet och rösterna i Sobi, kommenterade på morgonen den spruckna affären:

– Vi spelade en avgörande roll i bildandet av Sobi för mer än tio år sedan. Under vårt ägande har Sobi framgångsrikt byggt en ledande hemofiliverksamhet till stor nytta för patienterna och breddat sin produktportfölj inom hematologi och immunologi, såväl organiskt som genom större förvärv. Vårt fokus nu är att fortsätta skapa långsiktigt värde för Sobis aktieägare, säger Investors koncernchef och vd Johan Forssell i ett pressmeddelande.

Astra Zeneca, som är Sobis näst största aktieägare, har hittills inte kommenterat om bolaget accepterat budet eller inte. Företaget avböjer även på fredagen att kommentera.

Sobi utvecklar läkemedel mot sällsynta sjukdomar, särskilt inom områdena hemofili och immunologi. Företaget, med huvudkontor i KI Science Park i Solna, har cirka 850 anställda totalt, varav 450 i Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094