23948sdkhjf

Många kvinnor har anmält mensrubbningar som biverkningar efter vaccin mot covid-19

Över 5 600 kvinnor i Sverige har anmält mensrubbningar i samband med vaccinering mot covid-19. Men enligt Läkemedelsverket går det för närvarande inte att fastslå om det finns en koppling eller inte.

– Mensrubbningar är väldigt vanligt förekommande även i vanliga fall, det är något som nästan varenda kvinna varit med om, och det gör ju det hela väldigt svårvärderat, säger Ebba Hallberg, senior expert vid Läkemedelsverket, till nyhetsbyrån TT.

Mellanblödningar, mensvärk och utebliven mens hör till de besvär som anmälts i de 5 687 rapporter om menstruationsrelaterade problem efter covid-19 vaccinering som kommit in till Läkemedelsverket. 241 av de misstänkta biverkningarna har klassats som allvarliga.

Läkemedelsverket följer frågan löpande men ser i nuläget ingenting som talar för att menstruationsrubbningar skulle orsakas av vaccinerna.

Även den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s säkerhetskommitté PRAC har betonat att mensrubbningar är mycket vanliga och kan uppkomma även utan någon bakomliggande medicinsk orsak. PRAC har dock uppmanat alla företag som har EU-godkända covid-19-vacciner att komma in med ytterligare data kring frågan.

Artikeln är en del av vårt tema om Covid-19.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157