23948sdkhjf

WHO: Omikron inte värre än andra varianter

Omikron är troligtvis mer överförbar än tidigare varianter, men det är högst osannolikt att den helt undviker vaccinskydd, enligt WHO.

En ny variant, ökad smittspridning och fler inläggningar på sjukhus runt om i Europa. Under tisdagen meddelade Folkhälsomyndigheten och svenska regeringen att nya restriktioner införs från och med 8 december för att inte Sverige ska hamna i samma läge som i andra europeiska länder, något Life Science Sweden skrivit om här.

Nu kommer WHO med ny lägesuppdatering om varianten omikron.

– De preliminära uppgifterna tyder inte på att detta är allvarligare. I själva verket, om något, är riktningen mot mindre svårighetsgrad, sa WHO:s nödsituationschef Michael Ryan i en intervju med AFP. Han påpekade samtidigt att mer forskning behövs.

Han sa också att det idag inte finns några tecken på att varianten helt ska kunna kringgå det skydd som tillhandahålls av befintliga covid-19-vacciner.

– Vi har mycket effektiva vacciner som har visat sig effektiva mot alla varianter hittills, vad gäller svår sjukdom och sjukhusvistelse. Det finns ingen anledning att förvänta sig att det inte skulle vara så för omikron, sa han.

Dock kan befintliga vacciner visa sig vara mindre effektiva mot omikron, erkände han i intervjun, eftersom varianten har mer än 30 mutationer på spikproteinet.

Artikeln är en del av vårt tema om Covid-19.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094