23948sdkhjf

WHO: Hälften av européerna kan vara smittade av omikron inom två månader

Med nuvarande takt i smittspridningen kan över hälften av Europas befolkning ha infekterats av omikronvarianten av sars-cov-2-viruset inom två månader. Det sa Hans Kluge, Europachef för WHO, på en presskonferens på tisdagen.

Hans Kluge jämförde omikronvariantens framfart med "en ny tidvattenvåg som drar fram från öst till väst".

Under den första veckan av 2022 bekräftades över sju miljoner fall av smitta i länderna inom WHO:s Europaregion. I den ingår även ett antal asiatiska länder, och regionen har totalt cirka 900 miljoner invånare.

 26 länder i regionen rapporterar att över en procent av befolkningen smittas av covid-19 varje vecka, sa Kluge till reportrar, enligt nyhetssajten euronews.

Han konstaterade att Omikron "snabbt är på väg att bli det dominerande viruset i västra Europa och nu sprider sig i Balkanländerna".

Under samma period konstaterades 20 400 dödsfall i regionen, vilket är en viss nedgång jämfört med veckan innan. Dödssiffran är fortfarande lägre än under förra vintern, då deltavarianten av sars-cov-2-viruset härjade som värst i Europa.

Enligt WHO är det klarlagt att omikronvarianten är betydligt mer smittsam än tidigare varianter, och även i högre grad bryter igenom skyddet hos fullt vaccinerade personer.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.11