23948sdkhjf

EMA listar inflammation i ryggmärgen som misstänkt biverkning av vektorvaccin mot covid-19

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har hittat en möjlig koppling mellan mycket sällsynta fall av transversal myelit, ett slags ryggmärgsinflammation, och de bägge vektorbaserade covidvaccinen från Astra Zeneca respektive Janssen.

Transversal myelit är ett sällsynt neurologiskt tillstånd som kännetecknas av inflammation på ena sidan eller bägge sidorna av ryggraden. Det kan orsaka försvagning i armar eller ben, känselbortfall och inkontinens.

EMA:s vetenskapliga säkerhetskommitté PRAC har granskat tillgängliga rapporterade fall i och utanför Europa och drar slutsatsen att ett orsakssamband mellan sjukdomstillståndet och de bägge vaccinerna är "åtminstone en rimlig möjlighet". 

Tillståndet har lagts till som en biverkning "av okänd frekvens", skriver myndigheten på sin hemsida och konstaterar samtidigt att det rör sig om väldigt få misstänkta fall.

Kommitténs råd är nu att ändra produktinformationen för de bägge vektorvaccinen för att höja medvetenheten om den sällsynta, misstänkta biverkningen av vaccinen. Fortfarande bedöms nyttan av vaccinen överväga riskerna.

Vårdpersonal bör, enligt EMA, vara uppmärksama på tecken eller symtom på transversal myelit, så att en tidig diagnos kan ställas och vård kan sättas in. Personer som får något av de bägge vaccinen uppmanas att söka vård om de utvecklar symtom på tillståndet.

EMA uppger att myndigheten kommer att fortsätta bevaka frågan noggrant.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078