23948sdkhjf

Coronapandemi redan på 1800-talet? – Forskare ser paralleller med ryska snuvan

Den pandemi som härjade världen i slutet av 1800-talet, kallad ryska snuvan, har mycket gemensamt med den pågående covid-19-pandemin och kan ge oss ledtrådar, menar forskare.

Ryska snuvan var en smitta som först upptäcktes i Sankt Petersburg 1889, spreds över världen på cirka fyra månader och orsakade omkring en miljon dödsfall. I Sverige rapporterades de första fallen i december 1889.

Ryska snuvan har hittills betraktats som en influensapandemi, men forskare som granskat beskrivningar från den tiden menar att symtomen mer liknar covid-19 än en influensa, rapporterar Vetenskapsradion i P1. En annan likhet är att ryska snuvan drabbade äldre i betydligt högre grad än yngre.

Vid sidan av olika influensavirus har coronaviruset HCov-OC43 pekats ut som en möjlig orsak till ryska snuvan.

Om det går att dra paralleller mellan de bägge pandemierna kan historien ge oss en hint om hur covid-19 kommer att utvecklas över tid, och det kan i så fall vara goda nyheter. Den ryska snuvan nådde sin topp efter två år, och fortsatte sedan att i mindre omfattning orsaka sjukdom och död i ytterligare två år innan den ebbade ut helt.

Kommentera en artikel (2)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Svenskt covidvaccin testas kliniskt på Karolinska
Icellate tar in miljonbelopp – ”Det har varit tuffare än någonsin”
Vicore tar in en halv miljard inför studie i lungfibros
Han blir Chalmers nya rektor
Miljonsatsning på byggnad i Hagastaden för life science-företag
Ny allians för storskalig tillverkning av cellterapier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078