23948sdkhjf

Professorer på DN debatt: "Sluta se covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom"

Covid-19 bör inte längre klassas som en samhällsfarlig sjukdom och flera av nuvarande restriktioner bör slopas. Det skriver professorerna Anders Björkman, Magnus Gisslén och Johnny Ludvigsson på DN debatt.

Flera av de samhällsrestriktioner som var nödvändiga tidigare i pandemin behövs inte längre, utan riskerar att göra mer skada än nytta, menar professorerna. De pekar på den stora skillnaden i immunitet mot allvarlig sjukdom som finns idag tack vare vaccination och att många redan haft covid-19, jämfört med situationen i början av pandemin då ingen var immun.

"Överdrivet nitiska smittskyddsåtgärder drabbar väsentliga samhällsfunktioner och riskerar bli mer samhällsfarliga än själva virus­epidemin, utan att ha mer än marginell effekt på smittspridningen", skriver de.

De menar att det nu är dags att slopa restriktioner som karantän för friska anhöriga, begränsningar av kultur- eller idrottsevenemang, restauranger och affärer och man i nuvarande läge även bör dra ner på pcr-testning och smittspårning eftersom dess betydelse minskat.

Utöver det bör, enligt debattörerna, snabbtester utnyttjas mer, gränser öppnas och resor tillåtas, och skolor och universitet bör hållas öppna.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
EU-godkännande för ny behandling mot svår tarmsjukdom
Ökade vinster för privata vårdbolag – men allvarlig rekryteringskris hotar
Xspray får särläkemedelsstatus för behandling av lymfatisk leukemi
Fritt fram för desinformation om covid-19 på Twitter
Outsourcing som strategi för ökad trovärdighet
Roche lägger ner utveckling av Alzheimerbehandling
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.141