23948sdkhjf

Professorer på DN debatt: "Sluta se covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom"

Covid-19 bör inte längre klassas som en samhällsfarlig sjukdom och flera av nuvarande restriktioner bör slopas. Det skriver professorerna Anders Björkman, Magnus Gisslén och Johnny Ludvigsson på DN debatt.

Flera av de samhällsrestriktioner som var nödvändiga tidigare i pandemin behövs inte längre, utan riskerar att göra mer skada än nytta, menar professorerna. De pekar på den stora skillnaden i immunitet mot allvarlig sjukdom som finns idag tack vare vaccination och att många redan haft covid-19, jämfört med situationen i början av pandemin då ingen var immun.

"Överdrivet nitiska smittskyddsåtgärder drabbar väsentliga samhällsfunktioner och riskerar bli mer samhällsfarliga än själva virus­epidemin, utan att ha mer än marginell effekt på smittspridningen", skriver de.

De menar att det nu är dags att slopa restriktioner som karantän för friska anhöriga, begränsningar av kultur- eller idrottsevenemang, restauranger och affärer och man i nuvarande läge även bör dra ner på pcr-testning och smittspårning eftersom dess betydelse minskat.

Utöver det bör, enligt debattörerna, snabbtester utnyttjas mer, gränser öppnas och resor tillåtas, och skolor och universitet bör hållas öppna.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078