23948sdkhjf

Planen: Så ska Stockholm bli en ledande life science-stad

Stockholm vill bli värdstad för en av de största internationella kongresserna om medicinteknik. Planen är en del i ambitionen att bli en av de mest framstående regionerna inom life science i världen.

– Det ligger helt i linje med vad Stockholms stad och region vill, säger Niclas Roxhed, forskningsledare för Medtechlabs och biträdande professor på KTH, till Life Science Sweden.

Region Stockholm har ambitionen att Stockholm ska bli den femte främsta regionen i världen inom life science. Och för att bli det behöver Sveriges huvudstad synas, framhåller Niclas Roxhed. Och det går inte att komma ifrån att de runt 3 000 delegaterna som är brukligt på den här kongressen, skulle ge Stockholm en skjuts framåt i strävan efter att nå topp-fem-positionen.

Kongressen  hålls var tredje år

World Congress for Medical Physics and Biomedical Engineering” arrangeras av International Union for Physical and Engineering Science in Medicine, IUPESM, var tredje år. Den första kongressen hölls 1982 i Hamburg, Tyskland. Nästa kongress sker i Singapore i juni i år.

Swedish Society for Medical Engineering och Swedish Associatioin of Medical Physicists har lämnat in en ansökan om att kongressen ska arrangeras i Stockholm år 2028.

Med i prospektet finns rekommendationsbrev från viktiga aktörer i Stockholmsområdet som Karolinska institutet, KTH, Medtechlabs och Swedish Medtech, men även från Sveriges regering och internationella företag.

– Jag tycker att det är starkt att vi har ledande företag som Microsoft som tror på det här, säger Niclas Roxhed.

Om Stockholm får kongressen är det ett erkännande, menar han. Regionen behöver marknadsföra sig utåt och dra till sig aktiviteter som visar att Stockholm är ledande.

– När man ställer sig här på gatan ser man KI, sjukhuset, life science-företag, Medtechlabs och en bit ned har vi Scilifelab – då känner jag att vi börjar bli en kokande kittel. Därför tror jag också att det är viktigt att få hit beslutshavare, ledande akademiker såväl som företrädare för de stora företagen. Det är helt enkelt som världsutställningar fungerade förr i tiden – man vill visa upp och vara närvarande.

Han anser att life science-klustret i Hagastaden skapar en förutsättning för att generera nya idéer och att genombrottsteknologier skapas i just sådana miljöer.

Relaterad artikel:

Läs också Life Science Swedens intervju med Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M) och Stockholm Science City Foundations vd Ylva Williams om planerna på att Stockholm ska nå världens topp 5 inom life science:

Irene Svenonius: ”Vi har urstarka förutsättningar att förverkliga målet inom life science"

– Det som händer här i Hagastaden, med Karolinska universitetssjukhuset som kyrkan i byn, är spännande. Tankarna går till Kendall Square i Boston, som är en kokande kittel där alla läkemedelsbolag sitter inkilade mellan Harvard och MIT.

Hur ska Stockholm göra för att bli den femte främsta regionen?

– Det är nog lättast att säga att vi måste attrahera internationella toppforskare. Men jag tror mer på en undervegetation där industrin driver fram det. Med industrin närvarande kommer också kapitalet. Då kommer forskarna eftersom det finns arbetsplatser och möjligheter att starta riktade satsningar. Företagens närvaro är centralt.

Amerikanska städer toppar lista över life science-städer
En lista över de ledande life science-städerna i världen som presenterades av det brittiska konsultföretaget Savills i februari förra året toppades av Boston följt av San Francisco och Seattle. Den högst rankade europeiska staden var Oxford som återfanns på plats 9. Listan såg ut enligt följande:

1. Boston, USA
2. San Francisco Bay Area, USA
3. Seattle, USA
4. San Diego, USA
5. New York, USA
6. Shanghai, Kina
7. Philadelphia, USA
8. Research Triangle, North Carolina, USA
9. Oxford, Storbritannien
10. Cambridge, Storbritannien

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11