23948sdkhjf

Bayers njurläkemedel får grönt ljus i Europa

EMA har godkänt Bayers läkemedel mot kronisk njursjukdom i kombination med typ 2-diabetes. "Godkännandet av finerenon i Europa är goda nyheter som ger ytterligare hopp för patienter med typ 2-diabetes och kronisk njursjukdom", säger Gregor Guron, vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Bayers läkemedel Kerendia är avsedd för behandling av kronisk njursjukdom hos vuxna med typ 2-diabetes.

– Diabetes är den klart vanligaste orsaken till njursvikt globalt och i Sverige. Patienter med typ 2-diabetes och kronisk njursjukdom har dessutom en mycket hög kardiovaskulär risk. Behandling med finerenon bromsar försämringen av njurfunktionen och minskar risken för njursvikt hos patienter med typ 2-diabetes och kronisk njursjukdom. Godkännandet av finerenon i Europa är därför goda nyheter som ger ytterligare hopp för patienter med typ 2-diabetes och kronisk njursjukdom, säger Gregor Guron, adjungerad professor och överläkare i njurmedicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Den aktiva substansen i läkemedlet är finerenon, som är ett aldosteronantagonist och tillhör diuretika. Substansen kan också minska risken för kardiovaskulära komplikationer.

Godkännandet från EMA kommer efter en fas III-studie som tyder på att Kerendia fördröjer utvecklingen av njursjukdom hos vuxna med kronisk njursjukdom i kombination med typ 2-diabetes jämfört med placebogruppen. Studien är publicerad i New England Journal of Medicine.

– Den oroväckande verkligheten är att kronisk njursjukdom vid typ 2-diabetes är den främsta orsaken till en njursjukdom i slutstadium, vilket innebär att njurarna inte längre stödjer kroppens behov och det krävs dialys eller en njurtransplantation för att överleva. Tidig intervention bidrar till en bättre prognos, och det är nyckeln för att förhindra ytterligare skador på slutorganen genom att minska risken för njurfunktionsförlust. Godkännandet av finerenon erbjuder läkare en ny väg att skydda dessa sårbara patienter genom att minska risken för kardiovaskulära händelser och fördröja utvecklingen av njursjukdom, säger Michael Devoy, medicinsk chef hos Bayer, i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094