23948sdkhjf

Vårdsverige sluter upp bakom Ukraina

Rysslands invasion av Ukraina fördöms av life science- och vårdsektorn. Vid Landstingshuset i Stockholm vajar Ukrainas flagga bredvid den svenska. (Uppdaterad)

”Ukrainas sak är vår”, skriver Irene Svenonius, finansregionråd i Stockholm, på det sociala nätverket Linkedin.

Irene Svenonius fördömer Rysslands invasion av Ukraina. Genom att hissa den ukrainska flaggan utanför Landstingshuset vill hon visa att Sveriges huvudstadsregion står med det ukrainska folket i kampen för ett fritt, demokratiskt och fredligt Ukraina.

”Putins och Rysslands invasion av Ukraina är ett övergrepp på friheten, demokratin och hela den europeiska säkerhetsordningen som aldrig kommer att accepteras”, skriver hon.

Läkemedelsverkets generaldirektör Björn Eriksson stödjer också det ukrainska folket:

”Våld och övergrepp får inte segra och vi behöver arbeta än mer konsekvent för ett fritt, demokratiskt och öppet samhälle. Läkemedelsverket stöder alla i Ukraina i denna svåra stund”, skriver han på Linkedin.

Ida Kåhlin, ordförande för Sveriges Arbetsterapeuter, har hört av sig till det ukrainska arbetsterapeutförbundets ordförande Olga Mangusheva, för att uttrycka solidaritet och stöd.

”Låt oss alla fördöma Ryssland agerande och tillsammans stå upp för fred, frihet och rättvisa”, skriver Ida Kåhlin på Linkedin.

Även förbundet som hon leder ställer sig bakom Ukraina.

”Rysslands invasion av Ukraina går inte att försvara och är omänsklig på alla sätt. Våra tankar går till Ukrainas befolkning och alla som drabbas”, skriver Sveriges Arbetsterapeuter på Twitter.

Och fler fackförbund för anslutna inom vården och life science-sektorn ansluter till fördömandet.

Akademikerna SACO:s ordförande Göran Arrius skriver på Twitter:

”En hemsk dag för hela Europa. Saco fördömer Rysslands invasion i Ukraina. Den är olaglig, omoralisk och omänsklig. Ryssland, avbryt omedelbart.”

LO, TCO och Saco gör ett gemensamt uttalande där de för fram att Ryssland har startat ett krig i strid mot FN och världssamfundets rättsliga principer.

”Den ryska regeringens ensidiga krav på andra länders säkerhetspolitiska val, bland annat Sveriges, är helt oacceptabla”, skriver de tre förbunden.

Även Svenska Läkaresällskapet fördömer de ryska aggressionerna mot grannlandet.

”Det är en mörk dag för Europa. Svenska Läkaresällskapet fördömer kraftfullt Rysslands invasion av Ukraina som är en olaglig och fruktansvärd handling. Krig innebär alltid ett hot mot människors liv och hälsa. Nu går vi mot en oviss framtid – låt oss alla tillsammans stå upp för fred och frihet och enas i solidaritet. Ukrainas befolkning behöver vårt stöd!”, skriver Läkaresällskapets ordförande Tobias Alfvén i en kommentar.

Tidigare idag har Life Science Sweden talat med flera personer inom life science-sektorn som uttrycker stor oro för situationen och stöd för det ukrainska folket. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Livskvalitet ska lyftas när 31 cancerforskare delar på 124 miljoner
Studie tyder på ihållande effekt av ny behandling mot Skelleftesjukan
Kristdemokraterna rekryterar från Sanofi
Protein hjälper cancerceller att utveckla resistens mot cytostatika
Life science-företag på lista över bästa arbetsplatserna
Den onödiga vården – så ser den ut
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.094