23948sdkhjf

Tusentals ryska forskare kräver att Putin avslutar sitt krig mot Ukraina

Mer än 5 000 ryska forskare och vetenskapsjournalister har skrivit under ett öppet brev med kritik mot den ryska invasionen av Ukraina.

De ryska forskarna och vetenskapsjournalisterna kallar kriget orättvist och sanslöst och de är tydliga med att ansvaret för kriget helt ligger på Ryssland. Många av brevskrivarna har släktingar, vänner och forskarkollegor i Ukraina och de skriver att attacken är ett cyniskt svek mot tidigare generationer av ryssar och ukrainare som kämpade tillsammans under andra världskriget.

De kräver ett omedelbart stopp för militära operationer i Ukraina och respekt för den ukrainska statens suveränitet och territoriella integritet.

Brevskrivarna skriver också att invasionen kommer att isolera Ryssland och göra landet till en internationell paria, vilket i sin tur gör det vetenskapliga arbetet omöjligt att fortsätta.

Brevet publicerades på den ryska vetenskapstidskriften  Troitskij Variant och underskrifterna är nu uppe i fler än 5000 forskare och vetenskapsjournalister. Efter att brevet blivit offentligt har budskap om solidaritet publicerats av universitet och vetenskapsorganisationer över hela Europa.

Brevet har skrivits under av forskare från flera olika områden, bland annat historia, naturvetenskap och matematik. 

Science Business rapporterar att vissa europeiska politiker har krävt att Ryssland ska kastas ut ur EU:s vetenskapsfinansieringsprogram Horizon Europe.

Samtidigt kommer en uppmaning från Serhiy Kvit, chef för den ukrainska nationella byrån för kvalitetssäkring av högre utbildning och tidigare minister för utbildning och vetenskap. Han manar till akademiker runt om i världen att ta ställning mot kriget. Den akademiska verksamheten i Ukraina har i stort sett stängts ned sedan Ryssland invaderade landet torsdagen den 24 februari.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11