23948sdkhjf

Så mycket tjänar naturvetare inom life science

Naturvetare inom den privata life science-sektorn hade dubbelt så bra löneutveckling i fjol som arbetsmarknaden i stort. Men de som jobbar i den offentliga sektorn har halkat efter rejält, visar nya siffor från fackförbundet Naturvetarna.

För naturvetare som arbetar inom life science steg lönerna med i snitt 4,5 procent totalt, och med 5,5 procent i privat sektor i fjol. Det kan jämföras med 2,8 procent som är snittsiffran för hela arbetsmarknaden.

Snittlönen för Naturvetarnas samtliga medlemmar inom life science var i fjol 47 200 kronor, men skillnaden var stor mellan privat och offentlig sektor.

Störst var skillnaden mellan de privatanställda, som hade en medellön på 55 000 kronor, och de som arbetar inom kommuner eller regioner, som tjänade i snitt 40 000 kronor.

Det innebär ett lönegap på 15 000 kronor i månaden.

– Det är bekymmersamt att lönerna inom offentlig sektor släpar efter. Det kan göra det svårt för stat, kommuner och regioner att rekrytera den kompetens de behöver, säger Per Klingbjer, förbundsdirektör på Naturvetarna, i ett pressmeddelande.

För de statligt anställda naturvetarna var medellönen 43 200 kronor.

En förklaring till de stora löneskillnaderna är, enligt Naturvetarna, att det finns fler chefer med riktiga topplöner inom privat sektor. Totalt är chefslönerna där omkring 25 procent högre än i offentlig sektor. Men även bland exempelvis projektledare är gapet stort – i privat sektor är medellönen 66 000 kronor, jämfört med 47 000 inom offentlig sektor.

Den som vill tjäna riktigt bra ska se till att bli anställd som Medical Science Liasion, en tjänst som i snitt ger en månadslön på 80 400 kronor. Andra välbetalda tjänster inom den privata life science-sektorn är medicinsk rådgivare (74 200), säljare/försäljare (71 800), principal scientist (70 200) och Clinical Research Scientist (68 300), enligt Naturvetarnas statistik.

Förbundet konstaterar att life science är en sektor på frammarsch, att efterfrågan på kompetent arbetskraft ökar och att löneutvecklingen fortsätter att vara god.

De fem högst betalda tjänsterna (medellön, privat sektor)

Medical Science Liaison         80 400        

Medicinsk rådgivare                74 200      

Säljare/Försäljare                    71 800        

Principal Scientist                    70 200        

Clinical Research Scientist      68 300

Källa: Naturvetarna

Några yrken där efterfrågan kan förväntas vara stor de kommande fem åren:

Biomedicinska analytiker

Data scientists

Dietister

Regulatory affairs specialist

Clinical research associate

Projektledare

Key account manager

Market access manager

Medical science liaison

Källa: Naturvetarna

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094