23948sdkhjf

Det här vet vi om den nya coronavarianten deltakron

En ny variant av sars-cov-2-viruset, deltakron, har upptäckts i flera europeiska länder. "Finns den inte i Sverige i dag så kommer den att göra det imorgon", säger Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet. 

Den nya varianten har inte, som i tidigare fall, bildats genom mutationer i viruset, utan genom att virusvarianterna delta och omikron bytt en del av sin arvsmassa med varandra och bildat en ny variant som innehåller arvsmassa från bägge varianterna.

För att detta ska ske måste båda virusvarianterna finnas i en och samma cell. Så personen måste ha fått infektion med både delta och omikron, och då gett tillfälle för viruset att skapa en ny variant, säger Ali Mirazimi.

Vi vet att delta ger svårare infektion, och att omikron är extremt smittsamt. Det låter inte som någon trevlig kombination...?

Nej, absolut inte, och det finns en farhåga att varianten har bägge de egenskaperna. Men det vet vi ingenting om idag.

Frågan är vad i deltavarianten som gör att den ger svårare sjukdom, och vad i omikron som gör den så smittsam. För att det nya viruset ska ha bägge de egenskaperna måste båda faktorerna ha kommit in ett och samma virus. Och det vet vi inte idag om de gjort.

Hittills har deltakron hittats i flera regioner i Frankrike, samt i Storbritannien, Nederländerna, USA och Danmark. Varianten tycks ha cirkulerat sedan början av året, och det är inte osannolikt att den redan finns även i Sverige.

Man ska komma ihåg att man hittar när man letar. I Sverige kommer vi säkert inte att hitta varianten förrän vi söker efter den. Men den finns i Europa, och nu reser vi som vanligt igen. Så finns den inte i Sverige i dag så kommer den att göra det imorgon. Men det betyder inte att den kommer att bli dominerande, säger Ali Mirazimi.

Eftersom hittills bara ett litet antal fall av deltakron har identifierats finns det ännu inte tillräckliga data för att veta vare sig hur farlig varianten är eller hur väl existerande vaccin skyddar mot den.

När vet vi hur farlig varianten är och hur oroliga vi ska vara?

Det kommer att ta tid. I Västeuropa är de allra flesta vaccinerade med minst två doser, och många har haft en omikroninfektion, vilket gör att skyddet i samhället är väldigt högt. Man får nu se hur infektionen slår mot dem som är ovaccinerade, och det kommer att ta en tid innan vi har den kliniska kunskapen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
På anställningsintervjun – det här ska du tänka på
Stort intresse för företag bakom nytt potensläkemedel – nyemission övertecknad
Tony Hoos är ny CMO på Sobi
Uppsalaföretag beviljas särläkemedelsstatus i USA
Krav på screening för fler cancerformer – ”Sverige har inget att skryta med“
Kvinnohälsobolag tar in 55 miljoner för fortsatt expansion
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.142