23948sdkhjf

Nu ges Novavax nya vaccin i Sverige – men få har tagit sprutan

För första gången finns nu ett covidvaccin i Sverige som bygger på traditionell vaccinteknik. Höga förhoppningar har funnits om att ovaccinerade som tvekat inför mRNA-vaccinen ska vilja ta det nya vaccinet – men hittills har intresset varit lågt, visar en genomgång som Life Science Sweden gjort.

Nuvaxovid, som tillverkas av det amerikanska läkemedelsföretaget Novavax, är ett proteinbaserat vaccin som tagits fram i en mer traditionell process än de hittills etablerade vaccinerna från Pfizer/Biontech respektive Moderna, vilka bygger på den nyare mRNA-tekniken. Det är det första vaccinet mot covid-19 som bygger på traditionell vaccinteknik som godkänts inom EU.

Sedan den 8 mars, tisdag i förra veckan, har Nuvaxovid varit tillgänglig på utvalda mottagningar runt om i landet, men intresset har varit svalt.

Enligt siffror som Life Science Sweden begärt ut från Folkhälsomyndigheten hade det fram till och med tisdag den här veckan, den 15 mars, givits totalt 69 doser av vaccinet i Sverige. 49 av dem gavs vid Karolinska universitetssjukhusets mottagningar i Solna och Huddinge, de enda kliniker i Region Stockholm som i dag erbjuder det nya vaccinet.

 Det finns några personer som har hört av sig och som har väntat på det här vaccinet, med just den här teknologin. Men jämfört med hur många som har vaccineras i regionen är det ett väldigt litet antal, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i regionen, till Life Science Sweden.

Vaccinet erbjuds dels till tidigare ovaccinerade personer, efter tidsbokning per telefon, dels till personer som har nedsatt immunförsvar eller tidigare fått allvarliga biverkningar av mRNA-vacciner. Den senare gruppen kan få Nuvaxovid ordinerat efter bedömning och remiss av läkare.

Där har vi sett en medicinsk nytta, och att man får ett verktyg till i vaccinationsarsenalen för det fåtal personer som fått biverkningar och där man ser att det här skulle kunna fungera bättre, säger Magnus Thyberg.

Att Region Stockholm idag bara erbjuder vaccinet på Karolinska universitetssjukhuset är framförallt en logistiskt fråga, enligt honom.

Det är inte så att vi har bestämt att det bara ska finnas där. Men det behövs en lite större volym av patienter för att vi inte ska behöva kassera ampuller. Därför har vi börjat med Karolinska.

Tror du att information har nått ut om att det här vaccinet nu erbjuds?

 Det är svårt att säga. Ur vårt perspektiv är det här ett vaccin som för ett fåtal personer kan innebära en fördel, men i övrigt ser vi det som ett vaccin bland de andra som vi har. Vi ser det som att man erbjuds en vaccination, och att vaccinerna är likvärdiga.

I Västra Götaland är det betydligt fler mottagningar, nio stycken, som erbjuder vaccinering med Nuvaxovid.

 Vi har skickat ut ett par hundra doser till våra vaccinatörer hittills. Jag kan inte svara på exakt hur många som har getts, men generellt har intresset varit lågt, säger vaccinsamordnaren Kristina Rygge.

69 personer har fått det nya vaccinet

Den första veckan som Novavax vaccin Nuvaxovid har funnits i Sverige har 69 personer vaccinerats med vaccinet. Region Stockholm är den region i landet som vaccinerat flest personer hittills med Nuvaxovid. Där har sammantaget 49 personer fått vaccinet vid Karolinska universitetssjukhusets mottagningar i Solna och Huddinge. 

Uppgifterna gäller 8-15 mars 2022.

Region Skåne har för närvarande bara en mottagning som erbjuder Novavax vaccin. Den ligger i Arlöv och har haft vaccinet sedan i lördags.

"Det är en mycket liten efterfrågan i dagsläget och det rör sig om en handfull vaccinerade individer", skriver Region Skåne i ett mejlsvar till Life Science Sweden.

Har ni informerat brett om möjligheten att få detta vaccin?

"Ja, vi har informerat i pressutskick, på sociala medier, på skane.se och på mottagningens kontaktkort på 1177.se", skriver regionen.

Kommentera en artikel (5)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.095