23948sdkhjf

De är först att få nytt stipendium för cancerforskning

Läkarna Maria Ekholm och Ioannis Zerdes får Pfizers och Svensk onkologisk förenings nyinstiftade stipendium.

Maria Ekholm är överläkare i onkologi vid Länssjukhuset Ryhov och forskar på vätskebiopsier som metod för biomarkörstyrd radiologisk uppföljning.

Ioannis Zerdes är ST-läkare vid Karolinska universitetssjukhuset och forskar på immunologiska och genetiska biomarkörer för preoperativ behandling vid HER2-positiv bröstcancer.

Det nya stipendiumet är på 200 000 kronor och delades ut igår, torsdag, under onkologidagarna som arrangeras av Svensk onkologisk förening. I år hölls mötet i Uppsala. Syftet med det nya stiependiet är att stimulera fler medlemmar i föreningen att forska även efter disputation.

– För att utveckla kunskap och metoder som är av betydelse för våra patienter behövs fler forskande läkare som kan kombinera sin kliniska tjänst med forskning. Vår förhoppning är att de av våra forskande medlemmar som från och med i år tilldelas stipendiet ska kunna prestera ännu bättre forskning, säger Signe Friesland, ordförande i Svensk Onkologisk Förening, i ett pressmeddelande.

– Forskning ligger till grund för utvecklingen av nya behandlingar och vi är mycket glada över att kunna samverka med SOF genom att stödja satsningen på framtidens cancerforskare, säger Daniel Nyqvist, medicinsk rådgivare på Pfizer.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.093