23948sdkhjf

Kritik från Sveriges Arbetsterapeuter: "Gör ekonomisk förlust på vårt yrkesval"

Trots grundlig utbildning och stort ansvar är livslönen för arbetsterapeuter betydligt lägre än snittet för dem som enbart har gått samhällsvetenskapligt gymnasium. Det är inte rimligt, menar Sveriges Arbetsterapeuter, som kräver ändring.

För att bli legitimerad arbetsterapeut krävs tre års studier på högskola, och efter det väljer många att studera vidare inom området som forskare eller för att bli specialist.

Men utbildningen ger inte utdelning i lönekuvertet, utan arbetsterapeuter gör tvärtom en ekonomisk förlust på sitt yrkesval. Det skriver Ida Kåhlin, förbundsordförande vid Sverige Arbetsterapeuter, och Yvonne Berlin, ordförande i förbundets Värmlandskrets, i ett debattinlägg i Nya Wermlands-Tidningen.

De pekar på uträkningar från Saco som visar att livslönen för arbetsterapeuter är cirka sju procent lägre än genomsnittet för dem som bara har gått samhällsvetenskapligt gymnasium. En orsak är den svaga löneutvecklingen. Enligt förbundets egen löneenkät från i fjol är skillnaden mellan en nyutexaminerad arbetsterapeut och en arbetsterapeut som går i pension 9 800 kronor.

"Ingen akademiskt utbildad profession ska behöva acceptera en så dålig löneutveckling under yrkeslivet" skriver de.

Artikelförfattarna påpekar att hälften av landets regioner och kommuner redan uppger sig ha brist på arbetsterapeuter och att många många idag väljer att söka arbeten utanför offentlig sektor, där villkoren och karriärmöjligheterna är bättre.

"Sveriges Arbetsterapeuter kräver löner som baseras på erfarenhet, skicklighet och ansvar! Annars är risken för negativa följder stor, för både individer och samhället", skriver de.

Lönefakta arbetsterapeuter

Medianlönen för nyutexaminerade arbetsterapeuter är 29 000 kronor per månad. 10 år efter examen är medianlönen drygt 33 000 per månad, och 20 år efter examen 35 100 kronor per månad.

Källa: Saco

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.203