23948sdkhjf

Det här vet vi om den nya coronavarianten omikron XE

En ny rekombinant variant av coronaviruset med namnet omikron XE har väckt uppmärksamhet. Life Science Sweden frågade Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, vad vi vet om den nya varianten.

Den nya varianten omikron XE är en kombination av de två tidigare kända undervarianterna till omikron, BA.1 och BA.2.

XE upptäcktes för första gången den 19 januari i Storbritannien och idag har cirka 700 fall av den nya varianten påträffats i landet, sannolikt är antalet smittade betydligt högre. Rekombinanta virusvarianter kan uppstå när en person har varit infekterad med två eller flera olika varianter av ett virus samtidigt. Flera rekombinanta varianter av sars-cov-2 har uppstått under pandemin. 

Den nya varianten har väckt uppmärksamhet då den enligt tidiga uppskattningar är cirka 10 procent mer smittsam än BA.2, vilket i så fall gör den till den mest smittsamma varianten av sars-cov-2 hittills. Men om den verkligen är mer smittsam är fortfarande oklart.

Uppskattningen om tio procent ökad smittsamhet kommer bland annat från Världshälsoorganisationen, WHO, som samtidigt betonar att det behövs mer data för att fastslå graden av smittsamhet. Den brittiska myndigheten UK Health Security Agency skriver i en uppdatering att det ännu är för tidigt att dra slutsatser om den nya variantens egenskaper, så som smittsamhet.

Enligt en talesperson för myndigheten har smittsamheten för omikron XE varierat i olika uppskattningar, vilket gör det svårt att bekräfta om den verkligen är mer smittsam än tidigare kända varianter.   

Igår, torsdag, talade Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, på Life Science Swedens möte Lab & Diagnostics of the Future och vi ställde då frågan vad vi vet om den nya varianten, se video ovan.

Mötet arrangerades i samband med Swedish Labdays som i år hölls på Stockholmsmässan. Under konferensen och i klippet ovan framhåller Niklas Arnberg också betydelsen av träffas och hitta samarbeten mellan olika forskare och aktörer för att kunna hantera kommande pandemier så bra som möjligt.

Artikeln är en del av vårt tema om WEBB-TV.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11