23948sdkhjf

Inget toppjobb på WHO för Anders Tegnell

Det blir inget av med det utlovade toppjobbet på världshälsoorganisationen WHO för förre statsepidemiologen Anders Tegnell. "Efter en process på WHO har det visat sig att en överenskommelse inte kunnat nås", meddelar Folkhälsomyndigheten.

Istället för det prestigefyllda internationella uppdraget kommer Anders Tegnell nu att arbeta med internationella frågor på sin gamla arbetsplats Folkhälsomyndigheten.

Beskedet kommer efter en rad märkliga turer, som inleddes med ett pressmeddelande från FHM den 9 mars. Där uppgavs att Anders Tegnell lämnade myndigheten för att bli "senior expert" i en ny grupp på WHO vars arbete gick ut på att "tillgängliggöra covid-19-vaccin till världens länder som inte kunnat köpa eget vaccin”.

Men två veckor senare avslöjade Svenska Dagbladet att det inte fanns något beslut eller undertecknat kontrakt om ett sådant jobb, och att FHM:s utspel väckt både förvåning och irritation på WHO.

Situationen har sedan dess varit oklar, men på onsdagen – sex veckor efter FHM:s första besked – kom nya bud.

"Folkhälsomyndigheten har nu informerats av WHO om att en överenskommelse tyvärr inte har kunnat nås för det tänkta uppdraget. Anders Tegnell kommer istället att arbeta med internationella åtaganden på Folkhälsomyndigheten", skriver myndigheten på sin hemsida.

Otydligheter har även präglat tillsättningen av Anders Tegnells efterträdare som statsepidemiolog, Anders Lindblom, före detta smittskyddsläkare i Dalarna.

Det visade sig nämligen, när journalister ville intervjua honom, att hans förordnande bara sträcker sig till den 30 juni. Det framkom inte när han presenterades, och någon förklaring till detta har inte lämnats av FHM.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078