23948sdkhjf

Sju år efter Macchiarini-skandalen – nu inleds rättegången

På onsdagsmorgonen inleddes rättegången i Solna tingsrätt mot de italienske kirurgen Paolo Macchiarini, som står åtalad för tre fall av grov misshandel.

Rättegången inleddes klockan nio, men redan vid halv åtta uppstod en kö för att få en plats som åhörare på den uppmärksammade rättegången.

Åtalet gäller transplantationer av konstgjorda luftstrupar som Paolo Macchiarini utförde på två män och en kvinna på Karolinska universitetssjukhuset under 2011-2012.

Vid ingreppen avlägsnades patienternas luftstrupar och ersattes med luftstrupar av plast som hade besåtts med stamceller från patienten.

Metoden fungerade inte, och idag är alla tre patienterna döda.

Enligt åtalet utfördes ingreppen "helt i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet" och patienterna åsamkades "svåra kroppsskador" och "långvarigt och svårt lidande". Åklagarna menar också att den åtalade visat särskild hänsynslöshet och råhet.

Paolo Macchiarini förnekar brott och menar att han utförde ingreppen enbart för att försöka rädda patienternas liv.

En tidigare förundersökning lades ned i oktober 2017 sedan åklagaren bedömt att det inte gick att bevisa att Macchiarini gjort sig skyldig till vållande till annans död eller vållande till kroppsskada.

Men en ny utredning upptogs, och i september 2020 väcktes åtal för grov misshandel, en brottsrubricering som kräver att den åtalade begått gärningarna med uppsåt.

Life Sience Sweden är på plats i domstolen och kommer under dagen med en artikel om huvudförhandlingens första dag.

Rättegången väntas pågå i 13 dagar och avslutas den 23 maj.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.25