23948sdkhjf

Karriärcoachen: Så minglar du bäst på kongressen – och får ett dolt jobb 

Samhället har öppnat upp efter pandemin och konferenser, kongresser och Almedalen står på agendan. Men efter två år i en digital bubbla kan man känna sig ringrostig inför minglandet. Karriärcoachen Tina Persson tipsar om vad du ska tänka på inför det fysiska mötet. 

Det kan finnas två anledningar till att åka till en kongress, konferens eller mässa, menar Tina Persson, karriärcoach och författare till boken The PhD Career Coaching Guide. Antingen åker du dit för att skapa nya kontakter inom områden där du inte har det och på så sätt bredda ditt nätverk. 

– Eller så åker du till ett specifikt event där du redan känner många personer. Om det är det senare kan det vara för att få träffas fysiskt. Då bör du både göra affärer och ha det roligt när ni äntligen träffas, säger hon.

För att få ut något av ett fysiskt event bör du planera det noggrant. Ta reda på vilka som kommer att vara med och ta del av talar- och deltagarlistorna. 

– Du behöver sätta upp mål för dagen. Är du dessutom blyg eller introvert är det ännu viktigare om du ska få ut något av ett event. Sätt upp mål för hur många du ska prata med per dag. Det viktiga är att du blir nöjd med de mål du har satt upp.

Vad bör man inte göra på ett event? 

– Det första är att inte ha koll på varför man åker på en konferens. Men när man väl är där, ska man inte hålla sig till sina egna som man redan känner. Gå utanför gränsen och träffa andra människor. Och man ska vara med på aktiviteterna som är efter konferensen. Vidga umgänget och gå utanför din comfort zone. Men på kvällen minglar man utan att prata affärer.

Du ska inte heller hårdsälja dig själv på en konferens. 

– Kom inte med ditt cv – det hamnar bara på golvet i alla fall. Ett cv kan du följa upp med efter konferensen. Men, det är helt ok att prata om vilka kompetenser ett företag eller en chef letar efter och berätta att man letar efter nya möjligheter. Jag brukar kalla det för undersökande samtal.

När man kommer hem följer man upp, connectar och skickar cv. Och det är inte, enligt Tina Persson, omöjligt att få ett jobb genom mingel. 

– Man kan säga att man nätverkar sig till ett dolt jobb. 

Karriärcoachens fem tips för konferensen 
1. Förbered dig. Det brukar finnas listor på de personer som ska komma dit. Ta reda på vilka som är viktiga för dig att träffa. Ha en lista klar. Då blir det också lättare att följa upp efter konferensen.
2. Tänk på att det finns digitala plattformar även om mötet är fysiskt. På så sätt kan du boka in digitala möten eller fysiska möten, tagga folk och chatta via appar. På så sätt har du också med dig eventet hem när det är slut – i appen.
3. Gör det meningsfullt och mingla inte bara runt. Gör en aktivitetskvot, ha ett mål – hur många ska jag prata med?
4. Glöm inte bort Linkedin. Connecta med dem som du har haft möten med eller pratat med. Skicka ett meddelande efter konferensen via Linkedin där du tackar för ett trevligt möte.
5. Ha kul! 

Artikeln är en del av vårt tema om Jobb & karriär.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078