23948sdkhjf

Första läkemedlet mot eosinofil esofagit godkänt i USA

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten har godkänt läkemedlet Dupixent (dupilumab) för behandling av inflammation i matstrupen av typen eosinofin esofagit.

– När forskare och kliniker har fått kunskap om eosinofil esofagit de senaste åren har fler fall av sjukdomen erkänts och diagnostiserats i USA, säger Jessica Lee vid FDA:s avdelning för gastroenterologi i ett pressmeddelande.

Eosinofil esofagit är en långvarig inflammation i matstrupen som orsakar svårigheter att svälja. Incidensen i Sverige är 7,7/100 000 per 100 000 invånare och år och ungefär tre gånger så många män som kvinnor drabbas, enligt en översiktsartikel i Läkartidningen. Den farmakologiska behandling som används idag sker med lokalt verkande kortikosteroider eller protonpumpshämmare som omeprazol.

Det nu godkända läkemedlet Dupixent är en monoklonal antikropp som delvis blockerar inflammatoriska signalvägar. Läkemedlet är sedan tidigare godkänt i USA och inom EU för andra indikationer, bland annat mot atopisk dermatit. 

Marknadsgodkännandet för behandling med läkemedlet mot eosinifil esofagit har beviljats det amerikanska läkemedelsföretaget Regeneron Pharmaceuticals.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Medlemsnytt
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Topplista innovationer: Turbuhalern tar läkemedlen till luftvägarna
Scandinavian Pharma rekryterar specialist inom biologiska läkemedel
Targinta skjuter på börsnotering: "Svåra marknadsförhållanden"
Topplista innovationer: Ögonbehandling blev fjäder i hatten för Pharmacia
Frågor och svar om Life Science Swedens innovationsrankning
Spermosens vd slutar
Andra Nordiska Medier
Rent
MedTech Magazine
Recycling

Sänd till en kollega

0.078